Nemocnice Kadaň s.r.o.
Golovinova 1559
Kadaň 432 01
Rozhovor s osobností
Práce nutričního terapeuta je nezbytnou součástí léčebného procesu hospitalizovaného pacienta. Jako nelékařský zdravotnický pracovník, který se soustředí na individuální potíže konkrétních pacientů, musí mít minimálně vyšší odborné nebo bakalářské vzdělání specializované na výživu člověka. Tento velmi specifický obor vyžaduje také rozsáhlou znalost léčebného procesu pacienta, schopnost neustále se vzdělávat a učit se novým věcem. Vystudovaný nutriční terapeut najde uplatnění ve zdravotnických zařízeních jako jsou nemocnice, domovy pro seniory nebo lázeňské domy.
Nejen o tom, co obnáší práce nutričního terapeuta v Nemocnici Kadaň, si budeme povídat s vedoucí oddělení léčebné výživy paní Ivanou Matouškovou, která je nejen nedocenitelnou odbornicí v oboru léčebné výživy, ale hlavně skvělým člověkem s obrovským srdcem, na kterého její podřízení a kolegové nedají dopustit.
Jaký je Váš běžný den v Nemocnici Kadaň?
V naší nemocnici se nutriční terapeutky nedělí na oddílenské a provozní, jako je tomu ve většině nemocnic. My totiž zajišťujeme jak stravování pro lůžková oddělení nemocnice, tak fungujeme v celém provozu kuchyně a jídelny.
Každé ráno začínáme kontrolou zápisů stanovených diet ze všech oddělení (dieta v tomto případě znamená řízený příjem pokrmů s cílem udržení nebo zlepšení zdravotního stavu, pozn. autora). Poté se stáhnou aktuální data o počtu pacientů, počtu diet a přídavků z oddělení a v té chvíli nastupuje odbornost nutričních terapeutů.
Naši pacienti mají celé spektrum individuálních diet vyžadujících přesný rozpis pro přípravu v kuchyni, tedy toho, co v ten konkrétní den dostane člověk na talíř. Máme tu intolerance na lepek – bezlepková dieta, na laktózu – bezlaktózová dieta, pankreatická nebo diabetická dieta s výměnnými jednotkami, dieta pro dialyzované pacienty nebo čím dál více se vyskytující diety kvůli různým alergiím na potraviny.
Po rozpisech jídel se předávají výrobní listy pro kuchyň a začíná kolotoč. Data z lůžkových oddělení stahujeme za den ještě třikrát. Neustále se totiž mění počet pacientů. Máme nové příjmy a nové odchody, a také po vizitách dochází ke změnám diet. Pacienti čekají na sanitky, další už na umístnění na lůžko a my se musíme rychle popasovat s přesným počtem jídel. Někdy tak nastávají velmi stresové situace z toho, co vlastně máme dát lidem na talíř, když se připravuje strava podle počtu z ranního hlášení. Během celé přípravy jídel jsou nutriční terapeutky samozřejmě k dispozici kuchařům s odbornou radou, co která dieta smí a nesmí obsahovat.
Co Vás přivedlo k tomu, abyste se stala nutriční terapeutkou?
V mém blízkém okolí i rodině se pohybovalo více lidí s výraznou nadváhou. V mých patnácti letech jsem si naivně myslela, že bych jim mohla poradit i pomoci, a název oboru dietní sestra mě k tomu nasměroval.
Navštěvujete osobně i pacienty na lůžkovém oddělení?
Zde je vidět právě ten rozdíl práce v naší nemocnici. Klasická oddílenská nutriční terapeutka je v denním kontaktu s pacientem, kdežto u nás docházíme za pacientem až na žádost z konkrétního lůžkového oddělení. V případě, že jsme požádány ke konzultaci s pacientem, snažíme se poučit nemocného o jeho dietě. Často pomáháme rodičům dětí s čerstvým záchytem diabetu. Mnohdy také vysvětlujeme, jak se mají děti a dospívající stravovat při problémech s nadváhou.
Jaké jsou nejčastější výživové problémy, které vidíte u pacientů během hospitalizace?
Dnes je to celkově velice volné, pohyb do kantýny, denní návštěvy rodin. Každý něco donese a když nastane problém – ejhle, to je z kuchyně.
Jakým způsobem ovlivňuje strava rekonvalescenci pacienta po operaci nebo vážné nemoci?
Správná výživa po operaci je naprosto klíčová pro rychlý návrat k běžnému životu. Dieta doporučená po operaci se liší podle typu výkonu nebo individuálních potřeb pacienta.
Jaké jsou současné trendy v oblasti výživy, které považujete za nejdůležitější pro zlepšení zdraví pacientů?
Více se zařazují rostlinné alternativy. Maso již není pravidelně na našem talíři. Velice moderní se stává fermentovaná zelenina, používání přísad kurkumy, zázvoru, které působí protizánětlivě. Více se zařazuje do jídelníčku ovoce a zelenina a v domácím prostředí je trendem návrat ke kváskovému pečení. Nemalou úlohu v přípravě má i moderní technologie kuchyňských spotřebičů. I ty už máme v našem nemocničním provoze. Urychlují čas přípravy jídel a jsou šetrnější k zachování výživových hodnot.
Jak sestavujete a připravujete jídelníček pro pacienty? Spolupracujete s lékaři?
Pro sestavení jídelníčku pro pacienty vycházíme z platného nemocničního dietního systému, který má obecná pravidla doporučené úpravy stravy. Máme diety základní, diety šetřící, diety s úpravou živin a diety speciální.
Jakým způsobem přistupujete k individuálním potřebám pacienta při sestavování výživového plánu?
I na tyto situace, samozřejmě s přihlédnutím k našim provozním možnostem, dokážeme reagovat. Nabízíme výběr stravy z denní nabídky. Například na oddělení šestinedělí je rozšířená možnost nadstandardního celodenního bufetového stravování a také servírované snídaně.
Jaké informace byste doporučila pacientům a veřejnosti ohledně zdravé výživy?
Fungují klasická pravidla: udělat si čas na pravidelné jídlo, myslet na dostatečný příjem nealkoholických tekutin, méně solit, hlídat si příjem bílkovin, tuků, cukrů a samozřejmostí je více pohybu.
Můžete se podělit o nějakou konkrétní zkušenost, kdy správná výživa nebo změna jídelníčku měla významný vliv na zdravotní stav pacienta?
Ano. Mám babičku v pečovatelském domě. Mnoho let se potýká s chronickým zánětem slinivky. Nabídka stravy zcela neodpovídá potřebám starých lidí, a tak v případě jejího problému při akutním záchvatu jí připravuji jídlo doma podle našeho nemocničního rozpisu pro pankreatickou dietu. Těší mě, že jsem jí pomohla.
Jaký je rozdíl mezi výživovým poradcem a nutričním terapeutem?
To je velmi těžká otázka, tak zhruba asi takto: nutriční terapeut je absolventem vyšší odborné školy. Většinou pracuje ve zdravotnictví a spolupracuje s lékaři. S nutričním terapeutem se dnes však můžete setkat i ve školních jídelnách.
Výživový poradce má většinou kurz a pracuje na živnostenský list, ale samozřejmě jsou i poradci s vysokoškolským vzděláním se zaměřením například na sportovní výživu. Nemusí to však být vždy pravidlem.
Nemáte na starosti pouze jídelníček našich pacientů, ale zajišťujete i každodenní stravování našich zaměstnanců. Od pondělí do neděle si tak mohou vybrat ze tří pestrých jídel včetně polévky. Vybere si každý. Ten, kdo má rád klasická česká jídla, i ten, pro kterého bulgur, kuskus nebo tarhoňa nejsou cizí slova. Kde berete pořád inspiraci vymýšlet tak rozmanitou nabídku jídel?
V dnešní době je neomezená inspirace na sociálních sítích. Samozřejmostí jsou ochutnávky jídel z cizí i tuzemské kuchyně a sledování nových trendů. Obtížnější je pak recepty přizpůsobit provoznímu zázemí a možnostem stravovacího provozu v nemocnici.
Videa z naší kuchyně patří na sociálních sítích k nejoblíbenějším. Pro zaměstnance pečete cukroví na Vánoce, připravujete dýňové speciality na Halloween nebo vymýšlíte sladkosti na svátek všech zamilovaných. Je vidět, že Vás Vaše práce baví. Co chystáte na Velikonoce pro zaměstnance i pro pacienty?
V době Velikonočních svátků se můžou pacienti i zaměstnanci těšit na velikonoční mazanec, kuře s nádivkou a velikonoční perníček.
Zapomenout nesmím na studený bufet, kde personál nemocnice najde po celý den pečené dobroty od našich cukrářek, saláty nebo dezerty. Co mají nejradši a co jde tzv. nejvíce na dračku?
V dnešní uspěchané době jdou nejvíce na odbyt domácí sladké pečené moučníky a námi vyrobené dezerty. Populární jsou teplé snídaně nebo netradiční kombinace studené kuchyně jako toasty s avokádem či obložené chleby s pršutem.
Co Vás na Vaší práci baví nejvíce? Jaké máte plány do budoucna v oblasti nutriční terapie?
Nesnáším stereotypní práci. Uspokojuje mě vymýšlení stále nových receptů a kombinací. Ne zrovna plánem, ale přáním by bylo vybudování nutriční poradny v nemocnici.
Velikonoce jsou časem hojnosti a tradičních pokrmů. Jak byste doporučila přistupovat k jídlu během tohoto svátku, abychom si ho užili, ale zároveň zůstali zdraví?
Jednoduchá rada: všeho s mírou. 😊
Mnoho pokrmů během Velikonoc je založeno na mase a vajíčkách. Jak se postarat o to, aby byl jídelníček vyvážený i pro vegetariány nebo lidi s jinými dietními potřebami?
Pro ty, co se rozhodli pro vegetariánství, je vlastně období Velikonoc časem hojnosti, protože se jí hodně vejce nebo nádivka. Vyloučení masa je jejich rozhodnutí. Pro pacienty s dietním omezím platí stejná pravidla jako po celý rok.
Jaké jsou Vaše tipy pro zdravé vaření nebo pečení během Velikonoc, například jak nahradit některé ingredience v tradičních receptech?
Nemyslím si, že je nutné nahrazovat ingredience z tradičních receptur. Spíše bych volila cestu střídmosti a stravování s rozumem.
Děkuji Vám za krásný rozhovor.
Rozhovor vedla:
MgA. Karolína Odlasová, Ph.D.
– Marketingová specialistka
Datum poslední aktualizace: 16. 4. 2025 13:05








